1

Afdeling 9 cel 7

Een kijkje in het leven in een gevangenis door mijn ogen.

Met deze blog probeer ik een inkijkje te geven in het leven in een gevangenis.
Daarbij is het belangrijk om te melden dat ik niet een reguliere afdeling van een gevangenis heb gezien, ik heb enkel een EVZ en PPC afdeling gezien.
Het beeld wat de leek heeft is het beeld van een hotel, gedetineerden die beschikken over een televisie, een playstation enzovoorts. Natuurlijk het is realiteit, er zijn gedetineerden met een televisie, een playstation en sommige zelfs met een elektrische gitaar en een versterker, echter ligt het een stuk genuanceerder dan u allen misschien wel denkt.
Door het klikken op de foto’s zal de betreffende foto groter te zien zijn.

Afdeling 9 cel 7, de afdeling waar ik zat in de inmiddels gesloten P.I. De Grittenborgh te Hoogeveen.
Afdeling 9 was geen reguliere afdeling, nu hoor ik u denken….hoezo geen reguliere afdeling?
Nou het zit zo; gedetineerden zijn er in alle soorten en maten, sommige mensen moeten een aantal dagen zitten voor een verkeersboete, andere moeten zitten voor moord, weer andere zoals ik zitten een dwangmaatregel uit in het kader van een schadevergoeding die ze moeten betalen dus de reden waarom mensen in een gevangenis zitten is even divers als hoe de mensen er mee omgaan. Gedetineerde 1 denkt het is beroepsrisico ik zit mijn tijd uit en het was het waard, gedetineerde 2 denkt ik heb iets fout gedaan ik wil een normaal leven ik ga mijn straf uitzitten en ga aan mezelf werken om clean en geschoold de gevangenis te verlaten, gedetineerde 3 ach wat zullen we daarvan zeggen…..laten we het de kwetsbare groep noemen. De groep die niet mee kan met de grote 2 of 3 rings afdelingen in een P.I.
Afdeling 9 in de Grittenborgh was een EZV ofwel een Extra Zorg afdeling, dit betekende dat je minder mensen op een afdeling hebt in mijn geval maximaal 12 en dat er veel meer PIWers per gedetineerde zijn waardoor er betere begeleiding is. Je komt er niet zomaar, er moet sprake zijn van bijvoorbeeld plaatsing in verband met veiligheid gezien je delict, pedoseksuelen komen vaak op een dergelijke afdeling maar ook als je emotioneel instabiel bent en er risico is voor suïcide, laatstgenoemde 2 waren de reden dat ik op deze afdeling ben geplaatst.

Registratiekaart

Registratiekaart & Programma

Alle gegevens van de straf of maatregel die een gedetineerde moet uitzitten staan op een zogenoemde registratiekaart.
Op deze kaart staan de gegevens van de rechtszaak als deze al is geweest en het aantal dagen wat iemand nog uit moeten zitten.
Op sommige kaarten staat heel veel omdat gedetineerden naast hun gevangenisstraf ook nog boetes hebben openstaan die ze aansluitend uit moeten zitten.
Op een registratiekaart staat ook verlof vermeld indien dit is verleend.

Wat meteen opvalt en bijblijft is dat er een programma is.
Zoiets had ik me nooit kunnen indenken, ik had het beeld van een cel met tv en bed en daar mag men het mee doen.
Maar voor de gedetineerde is er een heus programma voor handen, zo kan men sporten, men kan naar de bibliotheek en men kan naar het tekenklasje ook wel crea genoemd.
Vaste onderdelen zijn voor veel gedetineerden ook de lucht momenten. Want een gedetineerde heeft recht op een uur buitenlucht per dag.
In Hoogeveen bestond dit uit een uur lang op een betonnen binnenplaats met een voetbalgoal zitten wachten tot het tijd was weer naar je cel te gaan, uit frustratie doe je maar mee ook al heb je geen zin want niet meegaan betekende in bijna alle gevallen dat de deur van de cel dichtging en dat je dus op je cel voor je uit kon gaan staren.In de bibliotheek zijn ze meermaals gek van me geworden, ik heb denk ik ieder aanwezig wetboek wel ingezien en ook alle boeken geschreven door advocaten heb ik gelezen, het boek wat me het meest is bijgebleven is “400 brieven aan mijn moeder” van Joseph Oubelkas en “Halve Lucht” van Heleen de Waal. Beide zijn me bijgebleven omdat ze een zeer realistisch en beangstigend beeld geven van een men in gevangenschap. Want dat is tegennatuurlijk en dat is uiteindelijk natuurlijk het meest vreselijk wat een mens kan ondervinden, zijn vrijheid kwijt zijn. Maar goed ik dwaal af, onderstaand een voorbeeld van een programma in een gevangenis ;

Weekprogramma

Weekprogramma

Weekendprogramma

Weekendprogramma

In de gevangenis krijgen gedetineerden zorg van de overheid. Op het moment dat iemand gedetineerd komt te zitten vindt er een intake plaats van een medewerker van de MMD, een begrip in de P.I. als er iets geregeld moet worden zoals inschrijving voor een woning of aanvraag van een ID kaart dan moet je bij de MMD zijn, het is de maatschappelijke dienstverlening binnen de gevangenis. Tijdens dit gesprek zullen zij inventariseren wat iemand heeft, wat iemand niet heeft en wat iemand nodig heeft op het moment dat hij weer in vrijheid zal worden gesteld. Ook krijg je het advies je verzekering te laten bevriezen omdat je tijdelijk zorg van de overheid krijgt en je eigen ziektekostenverzekering daar geen enkele status heeft en dus enkel onnodige kosten met zich meebrengt. Als je een uitkering hebt en je raakt gedetineerd dan zal deze in bijna alle gevallen worden stopgezet omdat je geen recht hebt op een uitkering tijdens detentie.

Boodschappen

Een gedetineerde heeft het recht om boodschappen te doen.
Ik hoor u denken…boodschappen? Maar hoe dan? Justitie zorgt toch voor ze?
Uiteraard Justitie zorgt voor ze, naar wat ik heb meegemaakt bestaat dit uit een half brood per 2 dagen, 2 keer in de week een pak melk en iedere dag een 2 stuks beleg.
Daarnaast iedere middag een warme maaltijd, en ik beloof u 1 ding…..als u er zelf 1 zou proeven zou u nooit meer zeggen dat een Nederlandse gevangenis een hotel is.
Wat mij wel stak is dat het eten, een vierkant gestoomd bakje met iets wat op vis of vlees moet lijken, massaal in de vuilnisbak verdwijnt terwijl er mensen genoeg zijn in dit land die moeten aankloppen bij een voedselbank maar dit geheel terzijde en terug naar het boodschappen doen ;  Waar u, en ik tegenwoordig ook, naar de Albert Heijn gaat en vrolijk met de kar naar de zelfscan gaat of naar de kassa heeft de Nederlandse gedetineerde service aan de cel.
Iedere week kan er op een boodschappenlijst worden aangekruist wat men wilt hebben en hoeveel men ervan wilt hebben. Een aantal dagen later zal dit op de afdeling van de gedetineerde worden bezorgd.  Nee uiteraard is dit alles niet gratis maar kost het gewoon geld, vaak zelfs meer geld dan dat u en ik betalen voor dezelfde boodschappen bij Albert Heijn. Regelmatig is dit ook onderwerp van klachtprocedures binnen de gevangenis, de prijs van de boodschappen. BONJO , een belangenorganisatie voor (ex)gedetineerden, heeft ooit een onderzoek gedaan en boodschappen gehaald bij Albert Heijn en deze naast de prijzen van de gevangeniswinkel gezet, de uitkomst was dat Albert Heijn vergeleken bij de gevangeniswinkel een soort Aldi is, prijstechnisch dan.
Het kost geld….maar een gedetineerde heeft toch geen geld? Een gedetineerde kan in de gevangenis deelnemen aan de arbeid, dat stelt niets voor u moet denken aan het inpakken van hondenvoer, het in elkaar draaien van schroefjes en boutjes, het in de verpakking stoppen van aanmaakblokjes of het verpakken van parfum. Daarmee verdient de gedetineerde een bedrag van ongeveer €12,- per week. De meeste gedetineerden hebben een televisie op cel waarbij de P.I. €3,- per week op het salaris in mindering brengt. Een gedetineerde heeft de mogelijkheid om zijn familie of vrienden geld te laten storten aan de gevangenis. Dit geld zal worden bijgeschreven op de rekening van de gedetineerde die hij binnen de betreffende P.I. heeft. Van dit geld kan een gedetineerde dan boodschappen doen. De meeste doen dit, ze halen wat chips, blikjes drinken, een belkaart en sommige wagen zich ook aan de Playboy.
Voor de sportieve gedetineerde zijn er zelfs eiwit poeder en creatine poeder te koop. Ik stond er ook van te kijken dat dit kon, natuurlijk heb ik zelf ook boodschappen gekocht om het een beetje dragelijker te maken maar het blijf gek. Onderstaand de boodschappenlijst welke bestond toen ik in P.I. de Grittenborgh verbleef :

Boodschappenlijst P.I. de Grittenborgh

Boodschappenlijst P.I. de Grittenborgh

Boodschappenlijst P.I. de Grittenborgh

Boodschappenlijst P.I. de Grittenborgh

Boodschappenlijst P.I. de Grittenborgh

Boodschappenlijst P.I. de Grittenborgh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wekelijks krijgen een gedetineerde de zogenaamde weekverstrekking, hij/zij mag dan van een lijst voor een bepaald aantal punten spullen kiezen om het leven in de cel iets prettiger te maken. Er kan gekozen worden uit bijvoorbeeld thee of koffie maar ook uit pindakaas of kokosbrood.

In het begin van deze blog gaf ik aan dat er ook gedetineerde zijn met een stereo, een playstation etc. dit lijkt vreemd maar bedenkt u zich eens dat u maanden misschien wel jaren uw vrijheid kwijt bent los van wat iemand ook heeft gedaan, het blijft een mens, hoe slecht de daad ook. Dat kom ik nu in mijn studie ook tegen, ik zal nooit de daad verdedigen maar wel de persoon die de daad heeft begaan, natuurlijk zijn er ook in en in slechte mensen maar laten we die hier buiten beschouwing laten. Gedetineerden kunnen dergelijke zaken in laten voeren en laten verzegelen of via een firma verbonden aan DJI aanschaffen.

Weekverstrekking

In detentie is iedere dag een herhaling van de vorige, dat is mijn ervaring, een dag lijkt wel een week, een week wel een maand. Iedereen heeft het recht op een menswaardig bestaan en in detentie is dat niet anders, evengoed als dat gedetineerden recht hebben op verlof om te wennen aan een terugkeer in de maatschappij. Want daar is ons systeem op gericht, deels vergelding maar ook een terugkeer in de maatschappij, re-socialisatie. Daar doen dagelijks vele medewerkers binnen DJI en de ketenpartner zoals verslavingszorg en reclassering hun best voor.

De gevangenis een hotel? Nee, maar het hoeft ook geen kooi te zijn waar we mensen in laten wegrotten want we hebben het wel over mensen. De lijn om er te belanden is dun…..en stel uzelf eens de vraag, hoe zou u dan behandeld willen worden los van uw daad?

 

 

 

 

 

Sebastiaan Beens

One Comment

Comments are closed.