Mitch Henriquez | Ingezonden brief

Er is een reden dat het strafrecht zich in de openbaarheid afspeelt.
Openbaarheid is een rechtsbeginsel wat betrekking heeft op de controleerbaarheid van de rechtsspraak voor iedereen met onder meer als doel dat de maatschappij vertrouwen in de rechtsspraak heeft en zal behouden door die openbaarheid.

U leest het goed: drie keer ‘openbaarheid’, maar in de zaak rondom de verdachten in de zaak Henriquez is die openbaarheid amper te vinden. Als burger maak ik mij zorgen over de manier waarop het Openbaar Ministerie (OM) en de rechtbank omspringen met deze zaak. De namen van de verdachten zijn vanaf het begin van deze kwestie geheim. Ik kan u verzekeren dat heel veel verdachten liever anoniem wensen te blijven maar dat zal nooit gebeuren, in deze zaak wel.

Beelden in het dossier, aangeleverd door de rijksrecherche zijn van een erbarmelijke kwaliteit.
De advocaat van de nabestaanden, mr. Richard Korver, een pitbull in toga die voornamelijk opkomt voor de belangen van slachtoffers en nabestaanden, huurde een recherchebureau in wat binnen no-time op de proppen kwam met loepzuivere beelden en leverde deze aan de rechtbank.
Het OM en de rijksrecherche haasten zich een verklaring naar buiten te brengen dat twee filmpjes van goede kwaliteit wel in het bezit waren maar door een fout niet zijn meegenomen in het dossier en dat van één filmpje niet op te sporen was wie het ingezonden had omdat pogingen tot contact faalde. Het geeft zeer ernstig te denken in hoeverre in deze zaak waarheidsvinding boven alles staat.

En dan het zoveelste dieptepunt in deze zaak; de eis van het Openbaar Ministerie: schuldig aan mishandeling maar zonder oplegging van straf, de verdachten hebben jaren moeten leven met een strafzaak die boven hun hoofd hing, met bedreigingen en veroordelingen in de media. Het lot van iedere verdachte kan ik u verzekeren.

Legt u de nabestaanden van Mitch Henriquez uit wat het verloop van de rechtszaak, met als triest dieptepunt het eis van de officier, vandaag nog te maken heeft met rechtvaardigheid?


Verschenen als ingezonden bericht op 12 december 2017 in het Brabants Dagblad.(€)
Eerdere blog over de zaak Mitch Henriquez
Screen Shot 2017-12-12 at 20.07.35

Sebastiaan Beens