Oud(er) en zo goed als nieuw

Oudejaarsdag 29 december 10:00 en wat is dit jaar weer voorbijgevlogen.
Het lijkt wel hoe ouder je bent hoe sneller het gaat al leek het jaar 2016 op sommige momenten vooruit te kruipen. Op deze dag komt altijd het moment van reflecteren; wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd, welke dromen zijn uitgekomen en welke schuiven we naar volgend jaar door, het is ook het moment om terug te kijken naar de minder leuk dingen in ons eigen leven, in het leven van dierbaren waarin we hebben mogen meedelen en naar dingen die in de wereld gebeurde die grote impact hebben gehad.

Helaas weer een jaar met aanslagen waarvan de laatste op een kerstmarkt ik vraag me weleens af hoe de wereld er over een jaar uitziet en wat er allemaal nog gaat gebeuren.
Het is te hopen dat de viering van Oud en Nieuw zonder grote incidenten zal verlopen. Ik denk ook aan alle mensen die dit jaar afscheid hebben moeten nemen van een dierbare, ook die mensen hadden allemaal dromen voor 2017….dromen welke niet meer gaan komen, momenten welke ze niet meer kunnen delen.

De liquidatie van Martin Kok heeft indruk op me gemaakt. Onze wegen kruiste elkaar vanwege het dossier Holleeder welke hij op internet had gezet, hij was er tijdens de zitting op 8 april en ook daarna hadden we nog geregeld contact vlak voor zijn dood nog. Toen ik wakker werd en mijn WhatsApp las heb ik het wel even ijskoud gehad, vol ongeloof kennisgenomen van de berichten van de aanslag op zijn leven al wist iedereen dat het vroeg of laat zou gaan gebeuren.

In veel opzichten was 2016 voor mij een bewogen heftig jaar, mooi maar met scherpe randen.
Veel mooie dingen mogen doen, interessante discussies mogen voeren, bijzondere mensen ontmoet en mooie ervaringen mogen hebben. Maar ook een jaar waarin mijn gezondheid ernstig te wensen over heeft gelaten. De psoriasis sloeg meer dan ooit hard toe met alle gevolgen van dien waar het vermoeidheid aangaat en helaas een grote depressieve periode die bijna 3 maanden heeft geduurd, mijn batterij raakte onderweg leeg en kreeg of, misschien beter, nam te weinig de tijd weer op te laden zelfs in mijn donkerste dagen zat ik bij een televisieproductiebedrijf een programma te doen en dat heeft flinke weerslag gehad, het project heb ik helaas ook niet kunnen afmaken.
Gelukkig ben ik met veel hulp van mijn omgeving weer behoorlijk bovenop maar ik zal ermee moeten leven dat vermoeidheid, lage weerstand en depressie altijd een wezenlijk onderdeel van mijn leven zullen zijn waardoor ik gewoonweg minder kan hebben dan mensen die in volledige gezondheid zijn en moet dus nog beter naar mijn lijf en naar mezelf luisteren.

Over 12 uur knallen we met veel vuurwerk, champagne en oliebollen het jaar 2016 uit en 2017 in.
Ik wil iedereen bedanken voor alle mooie momenten en de lessen die ik heb mogen leren in 2016.
Leef vandaag want er is niemand die je morgen heeft beloofd, maak van elke dag een feest en wees lief voor elkaar.  Ik wens jullie allemaal, en zelfs aan de mensen die mij niet aardig vinden, een heel erg gezond, succesvol maar bovenal liefdevol en sprankelend 2017!
champagne

Sebastiaan Beens