1

Uitspraak Gevangenismoord

18 jaar celstraf voor Oswaldt D .

Oswaldt D verdachte van / veroordeel voor de gevangenismoord PI NieuwegeinOswaldt D. was zelf bij de uitspraak aanwezig, D. hoorde op 7 april 20 jaar cel tegen hem eisen in de zaak die bekend staat als de Gevangenismoord. Net als bij de inhoudelijke behandeling zijn er ook nu weer veel familieleden van het slachtoffer en medewerkers van de parke tpolitie aanwezig in de zaal. Hij krijgt de 18 jaar opgelegd voor 2 steekpartijen die beide plaatshadden in een gevangenis. De rechtbank heeft de feiten gekwalificeerd als moord (Nieuwegein) en zware mishandeling(Zwaag). In 2012 steekt hij in de P.I. Zwaag een mede-gedetineerde neer die dit ternauwernood overleefde.
Na zijn overplaatsing steekt hij in 2013 een 23-jarige mede-gedetineerde met een extra geslepen bestekmesje in de borst, recht in het hart. De mede-gedetineerde sterft ter plaatse in de P.I. Nieuwegein.
Beide steekincidenten draaide om drugs.

Advocaat mr. Yehudi Moszkowicz  heeft namens de nabestaanden een vordering benadeelde partij ingediend.
Tijdens de zitting gaf hij onder andere aan dat er sprake zou zijn van schade door  het leed dat de familie van het slachtoffer heeft met een beroep op artikel 8 EVRM (Europees Verdrag Rechten van de Mens) Er is €6200,- toegewezen aan materiële schadevergoeding bestaande uit onder andere kosten voor de begrafenis van het slachtoffer. De rechtbank ging niet mee met de schending van artikel 8 EVRM ten aanzien van immateriële schade en verklaard de benadeelde partij op dat punt niet ontvankelijk.

Het is onduidelijk of Oswaldt D. en zijn advocaat mr. Willem Jan Ausma in beroep gaan tegen het vonnis.

Klink HIER om het vonnis te lezen.


In mijn vorige blog haalde ik al aan waar beide incidenten om draaide…..drugs.
DJI lijkt er maar niet in te slagen dit probleem onder controle te krijgen, getuige ook de uitzending van het EO programma Dit Is De Dag van 23 april 2014 In deze uitzending werden misstanden op de gesloten afdeling van TBS-kliniek De Rooyse Wissel aangetoond.

Oswaldt D. heeft in 2006 ook al een mede-gedetineerde gestoken met een mes.
Hoe het dan toch mogelijk was dat deze gedetineerde dan toch telkenmale op een reguliere afdeling in een P.I. is geplaatst is dan ook een raadsel. Het is te hopen dat naar aanleiding van de rapportage die is vrijgegeven stappen zijn genomen binnen het orgaan Selectiefunctionarissen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast blijft het kwalijk dat het mogelijk blijft om drugs en medicatie te verhandelen in de gevangenis.

Sebastiaan Beens

One Comment

Comments are closed.